Kost och hårdträning

För den som hårdtränar är kosten en viktig del av den heliga trion inom träning: sömn, träning och kost. Alla dessa tre måste vara under kontroll så att inget av dessa förstör de andra delarna. Kosten är något som vi måste få i oss oavsett om vi tränar eller inte. Genom att lägga större vikt på vad vi äter kommer vi snart att må bättre både fysiskt och psykiskt. Alla som tränar hårt behöver se till att kosten täcker in det man behöver – annars kan kroppen gå in i ett katabolt läge. Det innebär att kroppen börjar förbränna muskler för att få i sig energi. Det kan vara en bra idé att gå till en dietist för att få fram hur mycket kalorier, protein, kolhydrater och liknande som man behöver få i sig per dag. Utifrån detta kan man därefter pröva sig fram vad man behöver få i sig för att optimera sin träning.

Farliga ämnen i kosttillskott

Dock är inte alla hälsokostprodukter är bra för hälsan. Speciellt inom kosttillskott för hårdträning har det visat sig att vissa av produkterna har innehållit ämnen som har till och med visat sig vara olagliga. Kosttillskott som har lanserats som så kallade pre-workout powder har ibland innehållit amfetaming eller efedrin. Dessa är olagliga substanser som är narkotikaklassade. Anledningen till varför de kunde hamna i de svenska butikerna är för att kosttillskott är inte kontrollerade såsom läkemedel måste vara. Ett annat exempel är en hälsodryck med extra litium i som marknadsförs i Sverige av ett svenskt företag. Karolinska Institutet har visat att det kan vara skadligt att få i sig den mängden litium. Själva hävdar det företaget att det höjer den mentala förmågan och att koncentrationen förbättras. Det kan vara skadligt för gravida kvinnor till exempel. Trots detta fortsätter de att sälja denna dryck. Att gravida tränar är inget konstigt och något som blir allt mer vanligt och därför är det viktigt att man då ser upp med vad man intar vid träning.

Logga din mat

Eftersom träning har blivit allt mer och mer trendigt börjar olika nya gym dyka upp såsom Brucepass.com och andra som alla slåss om att få en del av denna kaka. Många av dessa gym ser också till att ha med extratjänster såsom en PT, kostrådgivare och så vidare. Kom ihåg att du kan hitta mycket information på internet nuförtiden om vad och hur du ska äta. Till exempel finns det appar som du kan använda för att knappa in vad du har ätit. Med vissa kan du även skanna barkoderna för att få fram exakt produkt. På så vis kan du få fram hur näringsinnehållet per portion ligger på. Håller man på med hårdträning för att bygga muskler är det en hårfin skillnad när det kommer till att äta tillräckligt och att äta för mycket så att man lägger på sig fett istället. Med en loggbok via en app kan man ha bättre koll.

Leave a Reply

mts_best