Unna dig det goda i livet

När man talar om hälsa är det lätt att man snöar in på olika hälsopulver, superbär och träningsformer. Det är dock viktigt att veta att hälsa inte bara innebär att man ska ha en kropp som mår bra. Det är även viktigt att se till att själen får sitt. Många är idag rädda för att unna sig det som är gott av rädsla för att skada sin hälsa. Här ska vi berätta varför det är helt okej att unna sig ett glas champagne och en bit choklad ibland.

För stort hälsofokus kan leda till sjukdom

Är du en av dem som hela tiden fokuserar på vad du äter och hur du tränar, allt för att få en bättre hälsa? Visste du då att detta faktiskt kan skada din hälsa? Faktum är att det finns en risk att ditt beteende blir tvångsmässigt och att du börjar överträna och skära bort fler och fler livsmedel från din kost.

Sanningen är faktiskt att den typen av tvångsmässigt beteende inte är hälsosamt alls. När du känner att du inte längre kan unna dig ett glas champagne, ett gott snacks eller en chokladbit så är du ute på farliga vägar. Det finns ett sjukdomstillstånd som kallas ortorexi och innebär att man blir närmast fanatisk med sin kost och sin träning. Till skillnad mot den närbesläktade sjukdomen anorexi svälter man sig inte, men man får ett överdrivet fokus på att äta rätt. Det är vanligt att människor med ortorexi skär bort en mängd livsmedel från sin kost som de anser ohälsosamma.

Hitta balansen

Nyckeln till ett hälsosamt liv är istället att hitta en balans i livet. Visst är det bra att träna och äta bra, men det är minst lika viktigt att njuta ibland också. Om du unnar dig några glas vin eller champagne på helgen så kommer det absolut inte att skada din hälsa om du inte lider av någon beroendeproblematik. Faktum är att vin kan vara ett riktigt roligt intresse som väger upp det skadliga hälsofokuset. Hos Vinoteket hittar du massor med spännande sorter av champagne och vin att botanisera bland. Varför inte testa en ny sort en gång i månaden?

Känner du att ditt hälsofokus börjat bli skadligt? Prova då att hitta balansen i tillvaron. En drastisk åtgärd kan vara att prova att inte träna på en vecka. Skrämmer den tanken dig? Då är du troligen farligt ute och kan behöva professionell hjälp.

Det är viktigt att veta att kroppen behöver lite av allt. Både bra kost och träning, men även avkoppling och sådant som är gott för själen. Idag har hälsofokuset blivit lite skevt och många misstar hälsa för exempelvis en smal kropp eller stora muskler. Det stämmer dock inte. Hälsa är mycket mer än så och det viktigaste av allt är trots allt att du är snäll mot dig själv.

Leave a Reply

mts_best