Livsmedel som stärker tänder och skelett

Hälsokost är ett brett begrepp som innefattar allt som gör kroppen hälsosammare. I Sverige har vi flest fall av benskörhet – främst bland kvinnor – och därför kretsar mycket av hälsokosten till att stärka benen. I den här artikeln ska vi gå igenom de livsmedel som stärker benstommen allra mest, och hur du bygger och upprätthåller ett starkt skelett och starka tänder.

Kalcium – skelettets byggsten

Till barn säger man alltid att mjölk stärker skelettet, och det är sant. Mejeriprodukter innehåller nämligen höga halter av kalcium som är viktigt för en stark benstomme. Och benstommen inkluderar både skelettet och tänderna – faktum är att tänderna är ’den synliga’ delen av skelettet! Livsmedel med hög kalciumhalt är till exempel ost, yoghurt och mjölk. Även laktosfria produkter fungerar. För dig som är vegan rekommenderas kosttillskott.

Om du redan har lite sargade tänder, så är kalcium fortfarande bra då ämnet kan hjälpa till att upprätthålla den styrka du har kvar i tänderna. Om du exempelvis har tappat vissa tänder kommer kalcium självfallet inte göra att det växer ut nya – då gör du bättre i att skaffa tandimplantat. Du kan exempelvis få tandimplantat i Stockholm till en rimlig summa.

Fiber – bra för både mage och skelett

Att livsmedel med hög fiberhalt är bra för magen vet de flesta. Men att det dessutom är bra för skelettet är mindre känt. Till exempel har man kommit fram till att majsfiber är bra för kvinnor i tonåren upp till klimakteriet och att kål och tofu är bra för alla när det kommer till en hälsosam benstomme.

Man har också upptäckt att fiber håller tänderna och tandköttet rent, vilket minskar risken för bakteriella infektioner och hål. Du kan även tugga sockerfritt tuggummi för ändamålet. Dålig mat specifikt för tänderna är sockerrik mat (godis till exempel) men även mat med mycket stärkelse. Ett exempel på det är potatischips – dessa tenderar att fastna i tändernas mellanrum.

Leave a Reply

mts_best