Hälsokost

Hälsokost är rätt och slätt som det låter – kost som är hälsosam. De senaste åren har ett nytt ord och koncept florerat i hälsokostbutiker, matvarubutiker och dylikt. Detta ord och koncept är superfood. Mat som ger kroppen en kick och gör att man mår extra bra! Här kommer en liten guide till dig som är intresserad av att äta bra och ordentligt och sätta en extra kick på vardagen! Många av dessa varor finns att köpa i matbutiken, hälsokostbutiken eller över nätet.

Bär och mera bär!

Ät massa bär så blir din hud och din kropp glad! Mullbär, acacia, blåbär, hallon…Till exempel havtorn innehåller omega-7 som är mycket bra för hud, hår och naglar och håller huden återfuktad. Många kämpar med att hålla huden fin och håret starkt och fylligt. Såklart kanske inte mer havtorn i kosten gör att tappande av hår minskas och då får man gå till en professionell hårklinik som till exempel Nordichair.com eller andra inom branschen.

Utöver att göra hår och hud bättre är bär också bra eftersom de innehåller bra vitaminer och näringsämnen, samt mindre socker än annan frukt (vilket är bra när vi pratar hälsokost) och förbättrar även ditt immunförsvar. Många bär innehåller nämligen antioxidanter, vilket såväl hjälper ditt immunförsvar som om du lider av till exempel högt blodtryck. Ett bär som innehåller extra många vitaminer är bäret aroniabär. De har i sig vitaminerna C, A, E, B2 samt järn och jod. Ett riktigt dunderbär helt enkelt!

Spenat

Grönt är gott! Kanske hörde du som liten att spenat gör dig stark? Mer troligt är det faktiskt att spenat gör din hud vacker! Spenat innehåller vitamin C, E och betakaroten. Detta gör att din hud blir ännu mer tålig mot till exempel de skadliga UV-strålar som kommer med solen. Utöver spenat är andra mörka och gröna bladväxter, som till exempel grönkål, också mycket bra för kroppen.

Spirulina

Läser man på om spirulina står det överallt att detta är ett av de bästa superfooden som finns. Men det står också att spirulina är en alg. Detta kan låta konstigt, för kan man verkligen äta alger? Och svaret är ja – man kan äta alger och spirulina är faktiskt väldigt nyttigt. Bland annat är det väldigt rikt på protein och vitaminet B12. Detta gör det till en mycket bra produkt för dem som är veganer eller vegetarianer och därför utesluter animalisk kost.

Nötter och frön

Nötter och frön, och då kanske det inte är direkt rostade jordnötter i olja och salt som menas, är verkligen mycket bra mat. Nötter och frön innehåller de rätta och de bra fetterna som din kropp verkligen behöver. Ät mer av mandlar, pekannötter, valnötter och cashewnötter. Och mer av frön som hampa, pumpafrön, solrosfrön och chiafrön.

Leave a Reply

mts_best