Uppnå hälsa med ren kost och luft

Adjektivet ”ren” omfattar många aspekter som har med hälsa att göra. Att hålla en god hygien är A och O för alla levande varelser. Det håller damm, virus och ohyra borta och motverkar bakteriehärdar i allt från fotsulor till vardagsrum, för att inte tala om köket och badrummet som är veritabla grogrunder för allt möjligt.

För att du ska uppnå optimal hälsa är det också extremt viktigt att luften du andas är ren. Visste du, till exempel, att du kan bli sjuk om det finns för mycket radon i ditt hem? Genom att beställa en radonmätning hos https://www.radea.se/ kan du ta reda på hur det står till med luften du andas hemma, och skulle det vara så att den är kontaminerad finns det bra lösningar att ta till med hjälp av experter med stor erfarenhet.

En friskare vinter

Under de kallaste vintermånaderna är det frestande att inte öppna fönstren i hemmet alltför ofta men faktum är att det är viktigt att få in mycket frisk luft. Precis som det finns hälsokost för en piggare vinter som till exempel ginseng och omega-3-fettsyror är det också uppiggande att få in ordentligt med syre och att få ut alla mikroorganismer som virvlar omkring. Det är också ett bra sätt att förtunna radonhalten i bostaden och att motverka mögel. Om du tycker att du äter bra kost och kompletterar med stärkande tillskott men ändå upplever en viss orkeslöshet och återkommande förkylningar kan det faktiskt bero på att luften i ditt hem inte är tillräckligt ren. Så öppna fönstren och låt härligheten komma in även om det blir kallt en stund.

Omge dig med grönt

Alla människor mår bra av grönska, både i kosten och i omgivningarna. Det är inte bara vackert att ha stora växter och granna blommor i hemmet, det renar också luften och piggar upp mentalt. Dessutom kan du odla eget hemma, till exempel örter i köksfönstret eller jordgubbar med ett hydroponiskt system. Det kan bli ett mycket kul och pedagogiskt sätt att lära dina barn att äta hälsosamt och allt smakar ju så mycket bättre om du odlat det själv. Många ämnen som du hittar i just örter har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa dig som till exempel lider av artros eller allergier, och om du tränar mycket ger de dig den extra boosten för bättre resultat.

Förutom det som du kan äta från moder jord kan växter i hemmet också hjälpa dig både med din fysiska och mentala hälsa. Den ståtliga guldpalmen är inte bara vacker att se på utan kan också ta upp skadliga ämnen från hemelektronik och återfukta luften, och det lilla paradisträdet förbättrar din nattsömn. Fikusar är mycket lätta att sköta och renar luften samtidigt som de är fina att se på medan en grann flamingolilja ger hemmet ett exotiskt inslag. Gula blommor ger extra energi medan blåa inger lugn och ro.

Leave a Reply

mts_best