Hälsosamma mensskydd

Att menstruera en gång i månaden kan vara lite av ett gissel för livmoderbärare. Hos många sjunker humöret, man blir trött och får ibland också mensvärk. Att då tvingas dras med ett mensskydd som inte är optimalt är ibland droppen som får bägaren att rinna över. Genom tiderna har kvinnor löst problemet med det rinnande blodet på olika sätt. Man har använt allt i från tygtrasor till mossa, men även låtit blodet rinna nedför benen och endast torkat av sig med kjolen. I modern tid så kom bindan och tampongen, två hjälpmedel som gjorde mensen lättare för många. Det finns dock några nackdelar med dessa mensskydd som är svåra att bortse från. Har man ett rikligt flöde kan man tvingas byta ofta, något som stör i vardagen. Bindor och tamponger bidrar också till sopberget och torkar tyvärr även ut de känsliga slemhinnorna i slidan. Idag finns dock andra smarta lösningar!

Menskoppen älskas av många

På senare år har menskoppen blivit populär bland många livmoderbärare. Trots att den uppfanns redan på 30-talet är det först nu som den slagit igenom på riktigt. Menskoppen består av en liten kopp i medicinskt silikon som i botten har ett litet skaft som underlättar uttag. Koppen viks ihop och placeras precis innanför slidmynningen där den sedan vecklar ut sig och fångar upp mensblodet. Fördelarna med denna lilla tingest är många. Eftersom den är tillverkad i silikon torkar den inte ut de sköra slemhinnorna. Den går också att använda i flera år vilket gör att man sparar en hel del pengar som man annars skulle lagt på mensskydd. Till skillnad från en tampong behöver den heller inte bytas lika ofta vilket gör att man nästan kan glömma att man har mens. genom menskoppen lär kvinnor känna sina kroppar eftersom de tydligt ser mängden blod när de tar ut koppen. Mellan varje mens är det sedan bara att koka koppen så att den är fri från bakterier till nästa gång det är dags.

Andra skonsamma mensskydd

Även om en menskopp är ett alternativ som många gillar så finns det de som föredrar något annat. Vill man ändå satsa på hälsosamma och miljövänliga alternativ finns det en hel del att välja bland. Tygbindor i smart design marknadsförs till exempel flitigt. Dessa kan tvättas i maskin och passar den som varken vill lägga ut onödigt mycket pengar på bindor eller skada miljön. Föredrar man tampong kan man köpa tamponger i natursvamp som även de kan sköljas ur och användas igen. Dessa har precis som menskoppen fördelen att de inte torkar ut slemhinnorna. Idag finns även så kallade menstrosor. Det är en trosa med extra stoppning i grenen som stoppar upp blodflödet. Även dessa kan tvättas och användas igen. Som du säkert märker finns idag en mängd olika alternativ att välja bland om du inte vill tvingas köpa bindor eller tamponger varje månad. Fördelen är också att dessa hjälpmedel är både snällare mot din kropp och mot naturen.

Leave a Reply

mts_best