Hälsokost för en frisk mun

Munhälsan är mycket viktig för den generella hälsan, då infektioner i munnen påverkar även resten av kroppen. Dessutom visar forskning att munsjukdomar har många gemensamma riskfaktorer med exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och fetma. Det är därför viktigt att man ger kroppen (och munnen) de näringsämnen den behöver för att hålla munnen frisk, till exempel i form av olika kosttillskott och hälsokost.

Ett tillskott som kan vara särskilt viktigt för oss som bor i norra Europa är D-vitamin, eftersom vi inte får så mycket naturlig sol under året. Kroppen behöver nämligen D-vitamin för att kunna lagra kalcium i våra ben och tänder, vilket alltså stärker tänderna.

Ett annat ämne som är bra för tandhälsan är svavel, eller MSM. Svavel är en av beståndsdelarna i kroppens kollagen och keratin (två typer av proteiner), som i sin tur används för att bygga upp en rad olika saker i kroppen, bland annat tänderna.

Ett naturmedel som kan hjälpa till att förebygga tandsjukdomar genom att minska risken för karies är björksocker, som i innehållsförteckningar heter xylitol. Xylitol kan man hitta i en rad olika produkter, till exempel tuggummi och sugtabletter. Man ska inta mellan 4 och 10 gram om dagen för att det ska ha någon effekt.chewing-gum-287919_960_720

För att undvika infektioner i kroppen (vilket många munsjukdomar ju är) är det också en bra idé att se till att ha ett starkt immunförsvar i allmänhet. En klassiker när det gäller detta är C-vitamin, men det kan också vara bra att ta ett tillskott av bioflavonider, som hjälper kroppen att ta upp C-vitamin.

Det räcker dock inte med att äta vitaminer och tugga tuggummi för att hålla munnen och tänderna rena. Det är också mycket viktigt att man har en regelbunden tandvårdsrutin, till exempel att borsta tänderna två gånger om dagen. Om man dessutom sköljer munnen med fluor och använder tandtråd kan man nästan garanterat förvänta sig ett gott besked nästa gång man besöker tandläkaren. Regelbundna tandläkarbesök är för övrigt ännu en viktig del av en bra munhälsa, eftersom tandläkaren kan se tidiga varningstecken på munsjukdomar, och ge råd om hur du kan förebygga dem. Om du letar efter en tandläkare i Stockholm för att gå på din årliga kontroll ska du gå in på Distriktstandvarden.se.

Leave a Reply

mts_best