Vad är superfoods?

Superfoods är ett samlingsnamn på en rad olika bär, frukter, svampar och rötter med extraordinärt högt näringsinnehåll. Några kända exempel är gojibär, maca, chaga, chiafrön och rå kakao. Många av dem kommer från exotiska platser, men vi har också superfoods i vår svenska natur, i form av till exempel blåbär. Superfoods finns i de flesta välsorterade hälsokostaffärer, men börjar även bli tillgängligt i många ICA-affärer som tar in märken som till exempel Renée Voltaire och Superfood 365. Superfoods är en hälsotrend som fått stor spridning, och som verkar vara här för att stanna.

Myter om superfoods

Flera påståenden om superfoods är osanna. Så många sorters superbär och superfrukter har nu fått den här hypade statusen att det är lätt att tro att din diet är helt misslyckad om du inte äter 20 olika sorters superbär varje dag. Epitetet ”super” får lätt vanlig mat att framstå som sämre och så är det naturligtvis inte. Men i kombination med en i övrigt balanserad kost, är superfoods väldigt användbart. Välj helt enkelt den mat som har de näringsämnen du verkar behöva extra av för tillfället, och ät i övrigt på som vanligt. Du behöver inte förvandla ditt bord till en buffé av exotiska bär.

Inte så dyrt som man kan tro

Ett annat missförstånd är prissituationen. Superfoods har fått ett rykte om sig att vara väldigt dyr mat, vilket i själva verket inte är helt sant. Med så högt näringsinnehåll, så behöver man inte äta så mycket åt gången, vilket gör det till ganska dryg mat. Det räcker med några gojibär i müslin för att påverka både smak och näringsinnehåll på ett bra sätt. Dessutom har den svenska naturen som sagt en hel del att bjuda på, och ett bra blåbärsår kan du ganska snabbt få blåbär för ett helt år i din frys, om du gillar att ströva i naturen.

Leave a Reply

mts_best