Uppiggande Hälsokost

 

Ibland kan vi känna oss trötta och orkeslösa. Vardagen är krävande med mycket som måste göras och kanske har du dessutom fått för lite sömn. För att göra livet lite lättare finns det en mängd uppiggande hälsokost att välja på. Nedan kan du lära dig lite mer om olika alternativ:

Ginseng

Ginseng är ett välkänt uppiggande medel som har använts i över 5000 år i Kina, Japan och Korea. Studier visar att ginseng har en ökad effekt på den mentala och fysiska prestationsförmågan. Det har till exempel visat sig att inlärningsförmågan ökar av ginseng samt att man över lag mår bättre och är piggare. Idag är ginseng ett populärt tillskott som används över större delar av världen.

Ginseng tar några veckor att verka. Störst effekt av medlet märks hos dem som mår dåligt och känner sig trötta från början.

Rosenrot

Rosenrot är ett populärt tillskott som minskar tröttheten. Växten finns naturligt i Europa, Nordamerika och Asien och tillhör en grupp som heter adaptogener. Detta betyder att växten hjälper kroppen att anpassa sig efter ökad mental eller fysisk belastning. Svenska studier har visat att rosenrot hjälper vid nedstämdhet och att det minskar trötthet och stress.

Q10

Q10 är ett naturligt ämne som finns i kroppens alla celler. Det deltar i en process som reglerar energiförsörjningen i kroppen och finns därför i organ som förbrukar mycket energi. Q10 verkar också som en antioxidant.

När vi blir äldre avstannar kroppens bildning av Q10. Därför blir det allt viktigare att tillföra detta viktiga ämne via kosten eller tillskott för att känna sig pigg. Effekten av Q10 är inte omgående utan det tar cirka en vecka innan du känner du någon verkan.

Chi San

Chi San är ett växtbaserat medel som kombinerar rosenrot, rysk rot och schisandra. Chi san har länge används för att minska trötthet och svaghetskänsla. Tillskottet är en adoptogen, vilket betyder att det ökar välbefinnandet och orken samt att det stärker kroppen när den utsätts för stress.

Koffein

The process of roasting a batch of high quality single origin coffee beans in a large industrial roaster; the toasted beans are in the cooling cycle. Horizontal image with copy space. High contrast with colorful tones.

Koffein finns i bland annat kaffe och te eller i tablettform. Det är en milt centralstimulerande substans som gör att vi känner oss piggare. Koffein förekommer naturligt i olika böner, frukter och blad hos mer än 60 olika växtarter. I växtriket fungerar koffeinet som ett naturligt bekämpningsmedel som skyddar växterna mot insekter.

Leave a Reply

mts_best