Hälsokost för en piggare vinter

Det är en allmänt känd företeelse i Sverige att hösten och vintern kan medföra att man blir trött och hängig. Det beror på de korta dagarna under vinterhalvåret, som gör att vi får betydligt mindre solljus än annars. Detta kan få flera effekter – mörker signalerar till exempel till hjärnan att det är dags att sova, vilket kan göra en trött eller störa ens sömnrytm, och bristen på solljus gör att man ofta lider av D-vitaminbrist på vintern, vilket också kan leda till trötthet. Det finns dock en rad olika naturläkemedel och kosttillskott som man kan äta för att hålla energinivåerna uppe hela vintern.

En klassiker i dessa sammanhang är ginsengroten. Ginseng används i en rad olika hälsokostmedel, i större eller mindre koncentrationer, och kan vara ett bra tillskott till maten under perioder då man känner sig särskilt trött, eller under perioder då man behöver extra energi, till exempel inför en tenta.

Trots att man använder roten från ginsengplantan, är ginseng egentligen en ört, och en annan ört som också kan ha positiva effekter på ens sinnelag under de mörka vintermånaderna är johannesört. Johannesört kan vara svaret om man känner av en mild vinterdepression, eftersom örten traditionellt används mot lindrig oro och vid sömnbesvär. Innan man tar johannesört kan det dock vara en bra idé att konsultera med sin läkare, eftersom den försvagar effekten av vissa andra mediciner, som p-piller och blodförtunnande medel.active-15926_960_720

Något annat som kan motverka en lindrig vinterdepression är omega 3-fettsyror. Dessa fettsyror, som finns i feta fisksorter, till exempel lax, har vid studier visat sig ha den effekten att stresshormonsnivån i kroppen sjunker. Man har också sett att andelen deprimerade människor var lägre i de länder där man konsumerade mycket fisk, jämfört med de länder som hade låg konsumtion av fisk.

Ibland behövs dock inte några örter eller tillskott för att bota trötthet och vinterdepression – man behöver bara ha roligt en stund. Det kanske bästa sättet att liva upp sig tillsammans med sina vänner under vintern är att åka gokart på O’Learys i Kista. Där hittar man Europas modernaste inomhusanläggning för gokart, vilket betyder att nöjet att susa runt och tävla mot sina kompisar är tillgängligt året runt. Efter några varv kommer vintertröttheten att vara ett minne blott.

Leave a Reply

mts_best