Lär barn att äta hälsokost

Det vi lär oss som barn håller ofta i sig hela livet. Om du vill att ditt barn ska få hälsosamma vanor räcker det inte med att önska eller säga det, du måste lära dem att äta bra mat och mellanmål.

Häloskost

Vi blir vad vi äter. Om vi äter hälsosamt och rör på oss, får vi bättre immunförsvar, blir piggare, mår bättre och minskar risken för diabetes, cancer och dåligt hjärta. Alla föräldrar vill sina barns bästa, men det är inte alltid som de tänker på att ge dem goda vanor redan när de är små. De flesta lär sig att borsta tänderna både morgon och kväll, en vana som håller livet ut. På samma sätt måste du som förälder ge ditt barn en god grund när det handlar om mat. Om du förresten söker efter en riktigt bra tandkräm eller tandborste kan du testa https://www.sunstargum.com/se/ som har ett stort sortiment av produkter för tänderna. Om ditt barn äter frukost i lugn och ro varje morgon kommer den som är vuxen att ha lättare att välja en hälsosam frukost och börja dagen på ett bra sätt, än om frukosten är en stressig stund utan bra vanor.

Mellanmål

De flesta barn äter någorlunda hälsosamt till lunch, särskilt då skolan måste servera en näringsrik måltid. Det ger barnen hjälp att klara av skolan bra. Det som däremot kan skapa mycket problem för barn är dåliga mellanmål. Om du vill ge ditt barn en bra start inför livet måste du hjälpa ditt barn att äta bra mellanmål, och det redan när den är liten. Det är många barn och tonåringar som dricker läsk och energidrycker, och äter chips, kakor eller panpizzor till mellanmål – viktigt både ger dem hål i tänderna. övervikt och medicinska problem. Det är också en kost som ger höga blodsockertoppar, dvs. de blir snabbt pigga, för att sedan bli trötta eller vilja ha mer av det söta. Om du istället alltid lär ditt barn att godis, läsk och chips är för lördagen, och ger dem frukt och bra smörgåsar under veckodagarna, så kommer det ge dina barn bra vanor.

Lunch och middag

Det är viktigt att äta grönskar i olika former. Om du bara ger ditt barn köttbullar och potatismos, och sedan låter dem hoppa över ärtorna, kommer de att äta likadant som vuxna. Om ditt barn redan från låg ålder alltid äter en morotstav, lite majs, ärtor och broccoli till den lagade måltiden, kommer de att tycka att grönsaker både är gott och naturligt. Det är också vanligare att tjejer som inte fått lära sig att äta hälsosamt får matstörningar, än tvärtom. Istället för att äta hälsosamt och allsidigt med mycket frukt och grönt, börjar de att banta och förstöra sin ämnesomsättning. För att lyckas ge din barna bra vanor måste du självklart praktisera dem själv: barn gör inte vad du säger, utan vad du gör.

Leave a Reply

mts_best