Hälsokost – hjälp vid beroende

Hälsokost har många användningsområden. Det finns preparat som har en avslappnande eller uppiggande effekt. Andra hälsokostpreparat stärker immunförsvaret och hjälper till vid brister av vitaminer och mineraler. Med hälsokost menas också hälsosam mat som grönsaker och baljväxter.

Hälsokost innefattar alltifrån vitamintillskott till avslappnande teer. Den som är trött kan hitta uppiggande medel och den som lider av någon form av beroende kan också hitta hjälp genom hälsokosten. Med beroende menas att en person inte kan motstå en drog eller ett beteende trots att den har en skadlig effekt. En vanlig form av beroende är alkoholberoende. Läs mer om alkoholberoende på webbplatsen ljung & sjöberg information om alkoholproblem på arbetsplatsen för att hitta information om behandling för medarbetare på en arbetsplats.

Hälsokost för att bota brister

Beroende och missbruk kräver behandling av utbildad personal och du ska därför alltid söka hjälp om du har ett missbruk. Även om en behandling är grunden för att bli frisk finns det dock flera saker att göra på egen hand. En bra kosthållning med regelbundna måltider gör att den psykiska hälsan förbättras vilket underlättar tillfrisknandet.

Att minska på sockret och öka grönsakerna leder till bättre hälsa och välbefinnande. Brister på vitaminer och mineraler kan leda till orkeslöshet och nedstämdhet vilket minskar den mentala motståndskraften mot socker, spel eller alkohol. Den som är sockerberoende kan t.ex. äta tillskottet krom vilket minskar sötsuget.

Testa gärna din status av vitaminer och mineraler för att se om du har en brist. Idag finns flera privata aktörer dit du enkelt kan gå och lämna ett blodprov för att få det analyserat. Det kostar en slant men tyvärr är det ofta det enda alternativet eftersom den vanliga sjukvården sällan vill göra denna typ av test om du inte visar tydliga symptom på en brist. När du har fått provresultatet kan du se vilka eventuella vitaminer eller mineraler som du har brist på. Komplettera med kosttillskott av de du har brist på.

Om du inte vill göra ett test kan du istället äta ett multivitamintillskott. Då får du flera av de viktigaste näringsämnena och undviker brist på dessa.

Kombinera hälsokost med träning

För att uppnå långsiktig hälsa och undvika återfall i beroende krävs bra motionsvanor. Om du inte är fysiskt aktiv i ditt arbete krävs det någon form av motion på fritiden. Raska promenader, löpning eller träning på gym utsöndrar endorfiner vilket höjer lyckonivån i kroppen. Se till att vara fysiskt aktiv varje dag.

Hälsosam kost och regelbunden motion är en mirakelkur för att öka det psykiska välmåendet. Träning i kombination med grönsaker, frukt och hälsosamma kosttillskott lägger grunden för en hälsosam livsstil. Välj mat med hög fiberhalt och undvik processade livsmedel. Laga maten från grunden med hälsosamma livsmedel. Maten blir godare och gör dessutom att du mår bra!

Leave a Reply

mts_best